Skip to content

Ookbions is de huurdersbelangenvereniging van huurders van woningcorporatie Welbions in Hengelo en Borne

nieuws

17 maart 2023

Half februari kreeg Ookbions van Welbions de uitnodiging om de officiële ingebruikname van één van de beide testwoningen die met het concept Thermisch compartimenteren zijn uitgevoerd bij te wonen. De bezichtiging had plaats op donderdag 23 februari. Namens Ookbions waren André Aansorgh en Johan Molthof aanwezig. De directie van Welbions had speciaal daarvoor de gedeputeerde van de Provincie Overijssel, Tijs de Bree, uitgenodigd en verder waren aanwezig directieleden van bouwonderneming Oude Wolbers uit Borne en installatiebedrijf Pactum.

In de aanloop naar verduurzaming heeft Welbions in dit proefproject op gebied van verwarmen gekozen voor de variant van thermisch compartimenteren. Daarvoor zijn meerdere ingrepen nodig. De gasinstallatie is compleet verwijderd. De ramen op de benedenverdieping zijn voorzien van hardhouten kozijnen met isolerend glas. De vloer in de woonkamer is geïsoleerd en er zijn tochtstrippen aangebracht. Er zijn 23 zonnepanelen aangebracht om de elektrische radiator met terugwinventilatie in de woonkamer, een radiator in de badkamer en de kleine plaatradiator in de keuken van energie te voorzien. Verder is de gehele benedenverdieping geïsoleerd ten opzichte van de bovenverdiepingen.

Welbions noemt deze oplossing “warm wonen, koel slapen”. Studenten van de Saxion hogeschool gaan het gebruik en ervaringen een jaar lang volgen. Bij een voldoend positief resultaat gaan er nog 120 woningen in de Gerrit Peuscherstraat en de August Vördingstraat volgens dit concept worden ingericht.

Overijssels gedeputeerde Tijs de Bree noemt deze manier van verduurzamen een snellere, goedkopere en effectievere manier om ervoor te zorgen dat de energierekening omlaag gaat.

Bestuurder Bart Oude Wolbers van de gelijknamige bouwonderneming spreekt de intentie uit dit concept nu verder te ontwikkelen. En bij een grootschalige aanpak zullen de kosten mogelijk wel met de helft dalen ten opzichte van deze ontwikkelingsfase.

 

nieuws