Skip to content

Ookbions is de huurdersbelangenvereniging van huurders van woningcorporatie Welbions in Hengelo en Borne

nieuws

31 maart 2019

André Aansorgh, voorzitter huurdersvereniging Ookbions (rechts op de foto), en Harry Rupert, directeur-bestuurder van Welbions, plaatsten samen de eerste ledlamp voor dit project. Hiermee gaven zij symbolisch het startsein voor het vervangen van de oude spaarlampen in de algemene ruimten van 70 gebouwen. Dit levert niet alleen een besparing in energieverbruik op, de ledlampen gaan ook langer mee. Hierdoor ontstaat er minder afval en monteurs hoeven minder vaak te rijden om een lamp te vervangen.


Een lamp in een algemene ruimte maakt veel uren. Deze lampen hangen bijvoorbeeld in entrees en op galerijen van flats. In onze gebouwen komen vooral oude spaarlampen en tl-buizen vaak voor. Om zoveel mogelijk energie te besparen wordt in bijna alle gevallen zowel het armatuur (de houder van de lamp) als de lamp vervangen. De oude lampen worden gerecycled en we zoeken een nieuwe bestemming voor de oude armaturen. De bewoners hoeven niet thuis te blijven tijdens het vervangen van de lampen. In de winter van 2018-2019 is deze klus klaar.

Energiebesparing
De minimale energiebesparing per lamp is 25% en de maximale besparing kan oplopen tot 75%. Door de grote verschillen tussen de huidige lampen is het niet mogelijk om de exacte energiebesparing te berekenen. Om toch een idee te krijgen van de mogelijke besparing is een voorbeeldberekening gemaakt voor 7.085 lampen. We hebben laten uitrekenen dat de vervanging een besparing van ongeveer 300.000 kWh oplevert. Dit is een theoretische besparing bij het vervangen van 50% type spaarlamp en 50% type tl-buis, die 365 dagen per jaar, 12 uur per dag branden. Ter vergelijking: een Nederlands huishouden verbruikt gemiddeld 3.000 kWh aan elektriciteit per jaar (Bron: Milieu Centraal).

Duurzaam wonen
Welbions staat voor een grote duurzaamheidsopgave. In 2050 moeten alle woningen aardgasloos en CO2 neutraal zijn. Dit betekent dat we bij alle activiteiten nadenken of en hoe een bijdrage geleverd kan worden aan het verduurzamen van woningen en wijken. Bij alle nieuwbouwprojecten en bij groot onderhoud plaatsen we daarom standaard ledverlichting in de algemene ruimtes. De 70 gebouwen waar de oude lampen vervangen worden zijn complexen waar nog geen ledverlichting is geplaatst en waar de komende acht jaar geen plannen zijn voor grootschalig onderhoud.
Ook spannen we ons in om huurders te laten zien dat door duurzaam gedrag niet alleen de woonlasten verlagen. De huurder draagt zo ook een steentje bij aan een leefbare woonomgeving, nu en in de toekomst.

Bron: Welbions

Ledlamp-artikel_825x505_acf_cropped